Всички сме чували за Монсерат Кабайе, както и нейния велик сопран.

...
Всички сме чували за Монсерат Кабайе, както и нейния велик сопран.
Коментари Харесай

Стихия на сцената и в живота: 11 неизвестни факта за великата Монсерат Кабайе

Всички сме чували за Монсерат Кабайе, както и нейния велик сопран. Дори хората, които не обичат оперната музика, знаят името ѝ. Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк е фамозна със своето белканто и интерпретациите си на функции от Росини, Белини и Доницети. Какво обаче не знаем за живота на оперната певица?

Представление по време на мощна стихия

В деня на представлението навън на операта " Норма " на Винченцо Белини през 1974 година в Южна Франция се развихря мощна стихия. Дългоочакваното събитие може да се наложи да бъде анулирано в последния миг. През цялото време в грандиозния римски амфитеатър девет хиляди фенове чакат Монсерат Кабайе в основната роля на " Норма ". Въпреки тези неподходящи условия певицата и музикантите въпреки всичко вземат решение да излязат на сцената. За тази именита музикална вечер има изработен документален филм - „ Монсерат Кабайе изпява Норма – магичните моменти на музиката ”, който можете да гледате по  .

Работила е като шивачка

Родена е на 12 април 1933 година в Барселона. Още от дете стартира да взема уроци по пеене, само че когато е на 14 година татко ѝ се разболява и се постанова да напусне работата си в локалния цех за химически торове. Монсерат Кабайе се хваща на работа като шивачка, с цел да помогне в издръжката на фамилията. Майка ѝ Анна е дизайнер на облекла, само че няма непрекъсната работа. Когато става звезда, Монсерат Кабайе не се доверява на различен дизайнер, с изключение на на майка си.



 Монсерат Кабайе Getty

Художник на път

Звездата рисува „ много прилични портрети “ с акварели, молив и даже с маслени бои. Тя не се разделя с водните боички и постоянно рисува пейзажа от хотелския си прозорец в градовете, в които отсяда.

Закъсняла за личната си женитба

Колкото е дисциплинирана в работата, толкоз е безредна в персоналния си живот. Всички нейни близки се оплакват от това, че постоянно закъснява. Монсерат Кабайе е фамозна с това, че закъсняла за личната си женитба. През 1964 година тя подписва брак с известния испански тенор Бернабе Марти, с който от време на време пее на една сцена.

Щастливо семейство

„ Аз съм щастлива, че ориста ми разреши да направя кариера. Но преди всичко съм горда, че сътворих прелестно семейство и имам две прелестни деца. В къщата на родителите ми, гледайки връзките на мама и баща, осъзнах, че е значимо никой човек да не е доминиран. И по същия метод аз и брачният партньор ми се опитваме да отглеждаме децата си. Всяко дете има своя лична човешка персона, със собствен личен темперамент, които би трябвало да бъдат уважавани. И аз съм горда да кажа, че нашето семейство е хармонично. Винаги се пробвам да уверя хората, че децата ми не страдат, тъй като майка им е звезда. В последна сметка музиката е просто моя работа. Освен музика имам, несъмнено, други ползи и отговорности. И те са на първо място – моето семейство “, споделя приживе Кабайе.

Фреди Меркюри – другар и почитател

Великият Фредерик Бонсара не е пропущал нито един неин концерт. Вокалът и основател на Queen е написал особено за Монсерат парчето „ Exercises in Free Love “. Песента „ Barcelona “, която през 1992 година извършиха в дует на Олимпийските игри в Испания, стана шлагер.

Не ѝ пукаше за тежестта

Мосерат обожаваше вкусните ястия и беше изтънчена кулинарка. Един от специалитетите ѝ беше ягодов сладкиш, който приготвяше за фамилията и приятелите си. Според Кабайе оперната певица би трябвало да може да си държи диафрагмата, а за това е нужно да има размер. Слаботелесната певица няма да има задоволително мощен глас, обосноваваше тя.

Беше страшна, когато се ядоса

Според съветския продуцент Вячеслав Тетерин гневът на певицата е бил „ колосален ” и изригвал като вулкан. „ Може да се разяри за дреболия. Тя влиза в роля, заема заплашителна поза, очите святкат, веждите се свиват. Разяри ли се, никой не смее гък да каже. Хубавото е, че бързо отминава и тя даже може да се извини, в случай че види, че е изплашила индивида “, споделя той.

 Монсерат Кабайе Getty

В Азербайджан беше личност нон грата

Няколко години преди гибелта ѝ през 2018 година Монсерат Кабайе беше оповестена за личност нон грата в Азербайджан поради посещаване в Нагорни Карабах. Баку счита самостоятелната област за окупирана азербайджанска територия. Финландия е другата страна, в която Монсерат не пее. През 1992 година е имала контракт с Хелзинки, който с наслада е прекратила заради несходство в характерите. Оказало се, че пламенната Монсерат и хладната финландска аудитория просто не мелят брашно. За сметка на това с някогашния украински президент Виктор Юшченко бяха в отлични връзки. През 2006 година той ѝ връчи ордена „ Принцеса Олга I степен “.

Затвор за машинация

През декември 2015 година съдът в Барселона осъди Монсерат Кабайе на шест месеца затвор за машинация. Певицата като физическо лице беше упрекната в неплащане на налози в испанската хазна през 2010 година Кабайе официално се водела за гражданин на Андора, което ѝ разрешило да не заплаща налози в Испания. Прокуратурата обаче открила, че певицата употребила своето фиктивно „ престояване “ в Андора с единствената цел да избегне заплащането на налози, като в действителност непрекъснато е живяла в Барселона. В залата на съда тя не участвала персонално, а показанията си давала посредством видеовръзка, базирайки се на влошеното си здраве. Признала виновността си и по този начин присъдата ѝ била оповестена за условна.

Конкурс на нейното име

В Сарагоса, Испания, се организира конкурс, носещ нейното име, където до гибелта ѝ имаше майсторски класове, водени от самата Монсерат Кабайе.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV –  , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР